19.1 C
Valencia
domingo, 22 diciembre 2024

Las últimas noticias de la Comunitat Valenciana, con la actualidad de Valencia, Alicante y Castellón

Más

    L’Orquestra de la Comunitat Valenciana i les bandes de València i Castelló tanquen la 43a edició del festival Ensems

    Otras noticias

    [ad_1]

    L

    – Aquesta edició del festival ha reflexionat sobre les conseqüències de la COVID-19 en la societat i s’hi han estrenat diversos encàrrecs de l’Institut Valencià de Cultura
    – Aquesta part final de l’edició culminarà amb el projecte pedagògic XENSEMS Pleasure Island amb alumnat de conservatoris

    La 43a edició del festival Ensems celebra aquesta setmana les últimes actuacions de la seua programació amb la presència de la Banda Simfònica Municipal de València, l’Orquestra de la Comunitat Valenciana i la Banda Municipal de Castelló. Aquesta edició del festival ha reflexionat sobre les conseqüències de la COVID-19 en la societat i s’hi han estrenat diversos encàrrecs de l’Institut Valencià de Cultura

    A més, l’alumnat dels conservatoris José Iturbi de València i Francesc Peñarroja de la Vall d’Uixó interpretaran les peces que configuren el projecte XENSEMS Pleasure Island, conjuntament amb la mostra dels tallers ENOA i l’estrena de l’obra ‘Internités’ del compositor Januibe Tejera. D’aquesta manera, el públic podrà gaudir de diversos encàrrecs realitzats per l’Institut Valencià de Cultura, entitat que organitza l’esdeveniment.

    Enguany, els espectacles d’Ensems s’han emmarcat sota el lema ‘illes – refugis – paradisos’, el qual recull l’objectiu de reflexionar sobre les conseqüències de la COVID-19 en la nostra societat. D’aquesta manera, el festival de músiques experimentals més antic de l’Estat espanyol ha convidat el públic a fer un exercici d’introspecció i, alhora, a acostar-se a l’exterior per a descobrir i experimentar noves sensacions sonores. Ensems es desenvolupa ininterrompudament des de 1978 i és una referència en el camp de les músiques de nova creació.

    Orquestres i bandes valencianes

    La Banda Simfònica Municipal de València tocarà a l’Auditori del Palau de les Arts el diumenge 26 de setembre a les 12.00 hores. Sota la batuta de Rafael Sanz-Espert, la formació interpretarà quatre peces. En primer lloc, el públic assistirà a l’estrena de l’obra ‘Despreziana’, encàrrec de l’IVC al compositor Víctor Vallés. L’alacantí ha escrit un homenatge a Josquin Des Prés, representant de l’escola francoflamenca de la fi del segle XV i principi del XVI, en el 500 aniversari de la seua mort.

    Tot seguit s’escoltarà la partitura ‘Per què no?’ de Miguel Ángel Berbis, on l’individu intenta formular noves preguntes des de l’expressió, el sentiment i el pensament. Es tracta d’una peça per a banda i trompeta solista, responsabilitat que assumirà el valencià Vicente Campos. El programa també inclou ‘Faula’ d’Álvaro Pérez, una reflexió al voltant de la vida en societat a partir del text ‘La faula de les abelles’ de Bernard Mandeville. El concert acabarà amb ‘Crisálida’ de Toni Goig, obra tonal de tres moviments inspirada en la metamorfosi de les papallones.

    El mateix diumenge 26, a les 11.30 hores, la Banda Municipal de Castelló participarà per primera vegada en el festival Ensems. Marcel Ortega dirigirà un concert que tindrà lloc a l’Auditori i Palau de Congressos de Castelló, que s’iniciarà amb la peça ‘Allegro barbaro’ de Béla Bartók. Les seues melodies són fruit del treball d’investigació realitzat pel compositor hongarés al voltant de les arrels, els pobles i la gent del seu país.

    En segon lloc, l’obra ‘Tribal Elements’ del compositor José Miguel Fayos Jordán posarà de manifest la trobada entre un compositor occidental, les tradicions ancestrals de l’Amèrica del Sud, Àfrica i Àsia i el punt de vista de l’escriptura actual. Posteriorment, els assistents gaudiran amb les notes d’Olivier Messiaen i la partitura dels ‘Oiseaux exotiques’, en què es mesclen la seua investigació sobre el cant de les aus i el sistema de solfeig hindú. En aquest cas, hi participarà el pianista especialitzat en música contemporània Ricardo Descalzo. El recital clourà amb ‘Dragon Rhyme’, en què la xinesa Chen Yi pren elements de la música electroacústica dels anys 60 i 70, els ritmes tradicionals xinesos i les tècniques d’orquestració dels nord-americans.

    Projecte pedagògic

    El festival Ensems, en col·laboració amb l’Orquestra de la Comunitat Valenciana, presentarà el diumenge 26 de setembre el projecte XENSEMS Pleasure Island, dissenyat i coordinat per Cristina Cubells. Enguany el projecte s’articula al votant de la idea del refugi i es divideix en dues parts que dialoguen en dos espais diferents del Palau de les Arts: la primera part -Pleasure Island I- tindrà lloc a l’Aula Magistral entre les 18 h i les 19 h, i la segona part -Pleasure Island II- tindrà lloc a la sala Martín i Soler a les 19.30 h.

    Pleasure Island I proposa l’exploració de la idea de refugi des de la infància. Aquest refugi s’entén com un lloc on els joves i menuts construeixen les seues pròpies regles i formes d’estar en el món fora del marc adult, renovant la mirada al concert pedagògic convencional i deixant que els xiquets i xiquetes proposen noves idees al públic des de la seua aproximació a la creació musical actual.

    Aquest primer concert inclou la participació d’estudiants dels graus elemental i professional dels conservatoris José Iturbi de València, coordinat per Elena Solanes, i Francesc Peñarroja de la Vall d’Uixó, coordinat per Neus Fontestad. Els ‘ensembles’ d’ambdós centres educatius interpretaran un programa amb dues parts: la primera, ‘Sò-òmnia’, inclou composicions de Sonia Megías, Núria Núñez, Miguel Ángel Berbis i Vicente Romero.

    La segona part del programa, ‘Sonuari’, està configurada pels treballs de Llum Martín (‘Grapho’), Esther Pérez (‘Las cosas que no tienen nombre’) i Bernat Cucarella (‘Hi-Vis Grip’), en què els estudiants exploren llenguatges contemporanis a través de l’experimentació lúdica. En la segona part tindrem l’estrena de ‘Land of the Toys’ d’Esther Pérez i ‘Stratch’ de Llum Martín i Bernat Cucarella, dues peces escrites especialment per a aquestes agrupacions.

    Pleasure Island II, en col·laboració amb l’Orquestra de la Comunitat Valenciana, s’articula al voltant de la idea d’aïllament de l’adult com l’estratègia d’escapar d’u mateix. En aquest aïllament tenen cabuda situacions imprevisibles que despleguen diàlegs que encreuen la música, el cos i el moviment.

    Aquest segon concert estarà format per dues peces. L’obra ‘Mosaic’ d’Elliot Carter, escenificada pels participants dels tallers ‘Moving Opera’ d’ENOA (European Network Opera Academies) i l’estrena absoluta de l’obra ‘Internités’ del compositor Januibe Tejera. El títol juga amb la mescla dels conceptes ‘interior’ (‘interne’) i ‘infinit’ (‘éternité’) per representar el temps present, intern i individual de cada u, al mateix temps que finit. L’obra, un altre encàrrec de l’IVC, inclou el treball coreogràfic d’Estela Merlos (moviment) i Ariadna Montfort (direcció).

    Pleasure Island I es representarà prèviament el dissabte 25 de setembre a l’Auditori i Palau de Congressos de Castelló (Sala Simfònica) a les 18.00 hores. Aquest projecte compta amb la col·laboració de CaixaBank Escolta València.

    [ad_2]

    ¿Quieres hacernos llegar alguna información?

    Si quieres poner en nuestro conocimiento algún asunto que creas que debería ser de conocimiento público o aparecer en una noticia, puedes enviarnos un email a: redaccion@eldiariovalenciano.com

    Más noticias

    DEJA UNA RESPUESTA

    Por favor ingrese su comentario!
    Por favor ingrese su nombre aquí

    Los comentarios son moderados para evitar un debate irrespetuoso o que se caiga en los insultos y las descalificaciones hacia el resto de la comunidad. Por lo tanto, al enviar tu comentario deberás esperar un rato hasta que sea revisado y se publique. Gracias por tu comprensión.

    Últimos artículos