La Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica celebrarà els dies 4 i 5 de novembre a la plaça de l’Ajuntament de València Cooperarium, la primera biennal de cooperació, drets humans i desenvolupament sostenible.
Es tracta d’un espai interactiu i experimental en el qual els visitants podran accedir de manera gratuïta per a conéixer les actuacions que desenvolupa la cooperació valenciana en la defensa dels drets humans a través de diferents projectes i actuacions desenvolupades pels agents de la cooperació valenciana en països empobrits.
D’aquesta manera, es pretén sensibilitzar a la ciutadania valenciana sobre la situació de vulnerabilitat dels drets fonamentals que viuen les persones en els països del Sud, fomentant una visió crítica, solidària i compromesa amb el desenvolupament sostenible i amb la lluita contra la desigualtat en qualsevol part del planeta.
Pérez Garijo ha remarcat la importància d’aquesta biennal, que naix amb l’objectiu “de donar difusió a les activitats realitzades en matèria de promoció dels drets humans, la cooperació internacional i la implementació dels ODS”.
La consellera de Cooperació hi ha posat l’accent en el compromís del Govern valencià per aconseguir un món “més just, solidari i sostenible” a través de l’Agenda 2030.
Espais interactius
La biennal Cooperarium comptarà amb tres àrees diferenciades. Un espai temàtic sobre acció humanitària i ajuda d’emergència, on les persones participants podran conéixer de primera mà els recursos que s’activen en situació d’emergència humanitària. Es podrà conéixer des de com funciona una planta potabilitzadora d’aigua a com viuen les persones desplaçades i refugiades, a més de poder veure els recursos sanitaris que es traslladen a les zones on s’ha produït una catàstrofe natural. També podran apropar-se als projectes i actuacions d’acció humanitària i ajuda d’emergència que la Generalitat ha posat en marxa en més de 30 països els últims anys. En aquest espai es compta amb la col·laboració de Creu Roja, Farmamundi, Acnur i Unicef.
Una altra de les àrees acollirà la realització de tallers didàctics, destinats a xiquets i xiquetes, a més de públic juvenil i familiar. Es realitzaran tallers de diferents temes com l’educació per a la pau, la interculturalitat, els drets de les dones o l’educació mediambiental. Entre ells, cal destacar un taller d’art urbà sobre la població refugiada palestina dirigit per l’artista valenciana La Nenawapa o un taller de còmic coordinat per dissenyador i editor MacDiego.
L’àgora es convertirà en un espai per a debats, conferències i actes culturals. El divendres 4 de novembre es parlarà sobre la dona, drets humans i refugi, conversacions en les quals participaran dones colombianes i palestines refugiades a València que contaran de primera mà el seu testimoni. El dissabte 5 de novembre està prevista la participació de l’activista mediambiental i ambaixadora del Pacte Europeu pel Clima de la Comissió Europea, Olivia Mandle.
Música, màgia i teatre
El dissabte 5 de novembre Cooperarium s’orientarà al públic familiar. Es desenvoluparan diverses activitats culturals com el teatre infantil, dansa africana i l’actuació del mag Asier Kidam, el qui realitzarà un espectacle de ‘Màgia contra el canvi climàtic’. A més a més actuarà el Grup Muixaranguero d’Algemesí amb més de 100 participants baix el lema ‘Aliances pel Desenvolupament sostenible’.
El divendres i el dissabte a la vesprada, a partir de les 19.30 horas, es realitzaran concerts solidaris. En concret, el divendres actuarà la banda Hollystiks i el músic valencià Tito Pontet. El dissabte està previst un concert en el qual participaran les bandes valencianes Tenda i Nadiua.
La primera biennal de cooperació Cooperarium, impulsada des de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, compta amb la col·laboració de la Coordinadora Valenciana de ONGD, més de 30 ONGD, les universitats públiques valencianes, la Federació Valenciana de Municipis i Províncies i el Fons Valencià per la Solidaritat.