[ad_1]
– El 13 de març se celebren els Open Studios, una trobada que mostra el resultat de les residències de mediació cultural del programa Cultura Resident 2021
– En el CCCC es mostren els resultats de la convocatòria de 2021 de Cultura Resident amb els projectes d’Elena Sanmartín i Santiago Fernández i de l’Associació Almáciga. Invernadero de Innovación Sociocultural
El programa de residències d’investigació, producció i mediació cultural del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV), en la seua edició de 2021, finalitza el diumenge 13 de març en el Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC). El principal espai d’art contemporani de València oferirà els Open Studios dels i les residents de mediació de Cultura Resident, en una trobada amb la ciutadania i tot el teixit cultural.
El Centre del Carme és l’espai en què durant els últims sis mesos s’han desenvolupat les residències de mediació cultural de Cultura Resident, un projecte del CMCV que té com a objectiu impulsar la creació contemporània i enfortir el teixit cultural valencià facilitant temps, espais, acompanyament i recursos econòmics per al desenvolupament del seu treball.
Al centre valencià s’uneixen dos espais principals en les capitals: el Centre Cultural Las Cigarreras d’Alacant, on es realitzen les residències de producció artística, i el Menador Espai Cultural de Castelló, en aquest cas per a les residències d’investigació artística.
El director del Consorci de Museus i del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont, fa un bon balanç de la convocatòria: «Una vegada més, a través de Cultura Resident, hem acompanyat i dotat de recursos desenes d’artistes que han presentat propostes molt enriquidores a Alacant, Castelló i, ara, a València. Una convocatòria de la qual veiem els resultats en els Open Studios, però que implica mesos de molt de treball amb col·lectius, professionals de tot el sector artístic, així com trobades amb altres creadors i creadores».
Dos projectes de mediació cultural
De la mateixa manera que les d’investigació i producció artística, que van finalitzar al desembre, les residències de mediació cultural van començar el passat setembre, per la qual cosa, durant sis mesos, el CCCC ha sigut el punt de trobada entre artistes i col·lectius socials a través dels dos projectes seleccionats.
En concret, aquesta convocatòria té com a objectiu seleccionar dos projectes situats en contextos específics que utilitzen la creació contemporània com a element mediador i la ciutadania com a agent actiu d’un procés de creació contemporània, participatiu i relacional, de manera que s’atenguen les demandes i necessitats d’una determinada comunitat.
Un d’aquests projectes és ‘I si elles no estigueren. Cartografia sonora de les cures en el territori valencià’, que desenvolupen Santiago Fernández i Elena Sanmartín. Aquest projecte s’articula mitjançant la trobada i la conversació, en què la sonoritat de la veu se situa com la matèria primera que activa tot el procés, i les protagonistes són les treballadores professionals de la llar, la neteja i les cures.
«La capacitat de parla i escolta al llarg de la història ens ha permés compartir i transmetre coneixements, però trobem que en la contemporaneïtat, a causa d’un sistema econòmic i social accelerat, aquestes pràctiques han perdut el seu ús i, amb aquest, les nostres capacitats. Per això, considerem important a través d’aquesta proposta preservar i practicar la tradició i transmissió oral», destaquen Fernández i Sanmartín.
Aquest l’acompanya ‘Moradas textiles para la transición de duelos migratorios’, format per dos tallers que han posat en marxa Gabriela Rivera Lucero, Nuria Sofía González Tugas, Ximena Pardo Fuentes, Javier Busturia Cerezo i Salvador Troncoso Curivil. Formen part de l’Associació Almáciga. Invernadero de Innovación Sociocultural, que treballa en el camp de l’educació artística, l’artteràpia, la mediació, el treball social i la gestió cultural.
«Amb aquest projecte proposem visibilitzar i acollir narratives que vivim les persones migrants després de llargs períodes d’absència dels nostres territoris d’origen, que repercuteixen en la incessant construcció identitària, la importància de la qual s’ha accentuat amb la pandèmia quan no s’ha pogut acompanyar, cuidar o acomiadar els nostres éssers estimats. Per això, busquem generar un espai de trobada per a reflexionar entorn de la condició de persona migrant, la posada en comú de sabers corresponents a cosmovisions no hegemòniques, així com per al desenvolupament creatiu amb tècniques tèxtils i artístiques, concebent l’art com a eina terapèutica», assenyalen.
Programació
Públic, teixit cultural i els i les mediadores culturals que finalitzen la seua etapa en Cultura Resident tenen una cita el diumenge, 13 de març, en els Open Studios del Centre del Carme Cultura Contemporània, a través d’un conversatori i una mostra de resultats. Una jornada de diumenge que s’ha triat, precisament, per a facilitar la presència de les dones cuidadores participants.
En concret, d’11.00 a 12.30 hores, se celebrarà un conversatori entre els projectes residents per a comprendre les accions i els resultats que comparteixen els dos. Estarà moderat per Lamar Bailey, activista afrodescendent, mediadora i mestra, i Alba Herrero, investigadora social.
De 12.30 a 14.00 hores, es mostren els resultats i processos de les residències de mediació: ‘I si elles no estigueren’, que es farà en la Sala Refectori amb la construcció d’una casa per a aconseguir una experiència immersiva del públic, mentre que ‘Moradas textiles para la transición de duelos migratorios’ crearà una llar amb animetes per a mostrar el dol migratori en el Claustre Gòtic.
[ad_2]