[ad_1]
– En 2017, el Consorci de Museus i la Direcció General de Cultura i Patrimoni van impulsar Cultura Resident, el primer programa de residències artístiques de la Comunitat Valenciana
– Al Menador Espai Cultural de Castelló, una desena d’artistes han desenvolupat les quatre residències d’investigació
Aquesta vesprada, el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV) presenta al Menador Espai Cultural de Castelló els resultats de les residències d’investigació de Cultura Resident 2021. Una desena d’artistes posarà fi a diversos mesos de treball en els quals han comptat amb espais, acompanyament i recursos econòmics per part del Consorci en una trobada amb el teixit cultural i el públic, els Open Studios.
La cita serà aquesta vesprada al Menador, espai en el qual s’han desenvolupat les residències d’investigació artística. L’obertura serà a les 17.30 hores a la sala d’actes, on es presentaran les residències. A les 18.00 hores se celebrarà l’itinerari performatiu de ‘O_O Maneras de cohabitar el cuerpo (III)’, de Noelia Moyano i Marta García.
Entre les 19.00 i les 20.30 hores seguiran ‘En la pell de Memòria de les dones represaliades a Castelló’, d’Art al Quadrat, a la sala 110; es passarà a la sala 115, amb la instal·lació ‘Ecos de la tierra’ de Bosque Anouk; i a la sala 108 amb ‘La estafa de la imagen’, de CMS Foundation. El projecte ‘O_O’ de García i Moyano posarà la guinda amb un espectacle amb la col·laboració de Manuel Caldito, Tomás Verdú, Xavi LaserDisc i Diego Summo a la sala 116.
Aquests són els quatre projectes seleccionats en l’actual edició de Cultura Resident, el primer programa de residències artístiques de la Comunitat Valenciana. Va ser impulsat pel Consorci de Museus juntament amb la Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana en 2017 i té com a objectiu impulsar la creació contemporània i enfortir el teixit cultural valencià facilitant temps, espais, acompanyament i recursos econòmics per al desenvolupament del seu treball.
«El públic podrà gaudir un any més de projectes d’investigació de diferents llenguatges artístics contemporanis, molt vinculats, a més, amb el nostre territori. Sens dubte, Cultura Resident és un exemple del paper impulsor del teixit cultural que exerceixen les institucions públiques quan s’ho proposen», ha destacat José Luis Pérez Pont, director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana.
Una desena d’artistes residents
Al setembre van començar les quatre residències d’investigació artística d’aquesta edició de Cultura Resident al Menador. Aquesta convocatòria es dirigeix a creadors i creadores amb propostes inèdites d’investigació dins del camp de la cultura contemporània i que requereixen un temps d’estudi i evolució, amb independència del suport triat, quan s’acaba el període de residència.
Una d’aquestes residències és ‘CMS Foundation. ¡La estafa de la imagen!’, que investiga sobre la divulgació de l’obra artística i el que hi ha després d’ella. Es tracta d’un projecte del galerista Carlos Miguel Sánchez, que s’encarrega especialment de promoure artistes amb l’exhibició de les seues obres en la galeria; juntament amb Ana Roca com a curadora, David Gohner com a escenògraf i Carmen Jiménez Suero, desenvolupadora web.
‘O_O Maneras de cohabitar el cuerpo (III)’ ofereix un tema molt diferent en la seua investigació, com és el cos social femení i les maneres de cohabitar en el cos la dansa tribal fusió i la dansa contemporània. Desenvolupen el projecte Noelia Moyano Arcos, coreògrafa i intèrpret de dansa contemporània i docent al Conservatori Professional de Música i Dansa Joan Baptista Cabanilles d’Algemesí; i Marta García, també coreògrafa i intèrpret i encarregada de la Gestió de Públics del festival Russafa Escènica.
Les dones també protagonitzen la investigació d’Art al Quadrat: ‘En la pell de Memòria de les dones represaliades a Castelló’. Gema i Mònica del Rey Jordà són llicenciades en Belles Arts i actualment duen a terme projectes artístics sobre la Guerra Civil i la superació del trauma col·lectiu, amb la vista posada especialment en les represaliades.
Finalment, ‘Ecos de la tierra’ es construeix amb la finalitat de despertar un somni adormit, el somni sonor d’una regió històrica com ho és Castelló amb totes les cultures subjacents a ella. Porta la signatura de Bosque Anouk, format pel jove fuster David Feroce, reconvertit en artista emergent interdisciplinari i gestor sociocultural; i Böho (Sara Broto), música, intèrpret, artesana i amant de l’experimentació sonora i audiovisual.
Els deu artistes presentaran els seus projectes a través d’un recorregut performatiu aquesta vesprada als Open Studios, una trobada que té com a objectiu mostrar els resultats de les residències i posar en contacte artistes, públic i teixit cultural. D’aquesta manera finalitzen les residències d’investigació de Cultura Resident 2021, que demà també comptaran amb els Open Studios de producció artística al Centre Cultural Las Cigarreras d’Alacant. Les residències de mediació cultural encara tenen davant mesos de treball al Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC) de València.
[ad_2]