[ad_1]
– La retrospectiva s’inicia el dissabte 2 d’abril, a les 18 hores, amb la projecció d»El circo’ (1928) dins del cicle ‘Menuda Filmo’
– El cicle sobre Charles Chaplin està organitzat per l’IVC i es podrà veure en La Filmoteca de València fins a la darreria de maig
Cultura, a través de l’Institut Valencià de Cultura, projecta en La Filmoteca de València, el dissabte 2 i el diumenge 3 d’abril, a les 18 hores, el llargmetratge mut ‘El circo’ (1928) de Charles Chaplin, una de les figures més rellevants de la història del cine i un dels grans mites icònics de la cultura popular del segle XX.
Amb la projecció d»El circo’ dins del cicle infantil de periodicitat mensual ‘Menuda Filmo’, l’Institut Valencià de Cultura inicia una extensa retrospectiva sobre l’actor i cineasta anglés Charles Chaplin (1889-1977), que es podrà veure en La Filmoteca de València fins a la darreria de maig.
‘El circo’ és l’última pel·lícula que va dirigir Chaplin en el període mut. Té com a protagonista el vagabund Charlot, que és perseguit per un policia fins a una carpa de circ, els propietaris del qual creuen que aquesta persecució és una farsa i, a conseqüència les rialles que provoca, el contracten. Charlot s’hi enamora de la filla de l’empresari circense.
Protagonitzada per Charles Chaplin i Merna Kennedy, ‘El circo’ és una de les obres més complexes en el terreny formal del cineasta anglés i una de les més divertides. Com en la resta de les seues pel·lícules, la malaptesa i la falta d’adequació a l’entorn que té Charlot provoquen el caos, però també les rialles, fins al punt de fer que esdevinga l’estrela del circ. La pel·lícula conté algunes de les escenes còmiques més elaborades i enginyoses de la carrera de Chaplin, com ara la persecució inicial o l’escena dels espills.
Entre les pel·lícules que es podran veure d’aquest genial actor, guionista, director, productor i compositor britànic, que va ser la gran estrela del període mut, figuren alguns dels seus curtmetratges més memorables.
El dimarts 5 d’abril, a les 18 hores, i el dimecres 6 d’abril, a les 20 hores, La Filmoteca programa una primera sessió de curts conformada per ‘Al sol’ (1919), ‘Vida de perro’ (1918) i ‘Día de paga’ (1922), tots dirigits i protagonitzats pel mateix Chaplin.
El dissabte 9 d’abril, a les 20 hores, i el dimecres 13 d’abril, a les 18 hores, La Filmoteca programa una segona sessió de curtmetratges conformada per ‘¡Armas al hombro!’ (1918), ‘Un día de juerga’ (1919) i ‘Vacaciones’ (1921).
El dijous 7 d’abril, a les 20 hores, i el diumenge 10 d’abril, a les 18 hores, La Filmoteca projecta ‘El chico’ (1921), que ja es va poder veure en La Filmoteca d’Estiu l’any passat amb motiu del centenari de l’estrena de la pel·lícula.
Protagonitzada per Charles Chaplin en el paper de Charlot, la pel·lícula compta amb la participació de l’actor infantil Jackie Coogan i d’Edna Purviance, una de les grans estreles dels primers anys del cine i actriu principal en la filmografia de l’actor i director britànic durant el període mut.
‘El chico’ és el primer llargmetratge en la carrera de Chaplin i una magistral combinació de comèdia de carcallades i melodrama intens amb un problema social de fons: la infància abandonada als barris pobres de Londres a principis del segle XX.
Amb l’esperança que una família rica l’adopte, una mare soltera sense recursos deixa el seu nadó davant d’una mansió, dins d’una limusina que roben uns delinqüents. Cinc anys després, esdevinguda una famosa cantant, freqüenta els suburbis amb l’esperança de trobar el seu fill, que ha sigut criat per un entranyable vagabund.
‘El chico’ és una pel·lícula quasi autobiogràfica, perquè Chaplin es va inspirar en la cruesa de la seua pròpia infància; va ser separat de sa mare i va treballar des de molt menut en espectacles ambulants per a sobreviure. De fet, els decorats s’inspiren en els carrers on va passar els seus primers anys de vida. Autor també de la música, Chaplin es va encarregar personalment d’una restauració moderna de la pel·lícula i va compondre una nova banda sonora original en 1971.
La sessió d»El chico’ es completa amb la projecció d»El peregrino’ (1923), una pel·lícula de 47 minuts en què Charlot aconsegueix escapar-se de la presó i en la fugida roba els hàbits d’un pastor. Amb aquestes vestimentes, arriba a un poble en què els habitants el confonen amb el rector a qui estaven esperant.
El dijous 14 d’abril, a les 18 hores, i el divendres 15 d’abril, a les 20 hores, La Filmoteca projecta ‘Una mujer de París’ (1923), un melodrama que denuncia la hipocresia i els prejudicis morals a través de la història de Marie i Jean, dos joves que decideixen fugir junts a París davant de l’oposició dels seus pares al seu amor. Queden que es trobaran a l’estació, però el pare de Jean pateix un atac cardíac i això reté el jove en l’últim moment. Marie se n’anirà sola.
‘Una mujer de París’ sorprén per partida doble. És la primera pel·lícula en què Chaplin no intervé com a actor i es tracta d’un melodrama dirigit al públic adult. També és la primera pel·lícula que va dirigir per a la United Artists, la productora i distribuïdora creada per ell mateix junt amb altres estreles del cine de l’època.
El divendres 15 d’abril, a les 18 hores, i el dissabte 16 d’abril, a les 20 hores, La Filmoteca projecta ‘La quimera de oro’ (1925), obra mestra de Chaplin en la qual interpreta un solitari buscador d’or que arriba a Alaska, a principis de segle, a la recerca de fortuna. Una forta tempestat de neu el portarà a refugiar-se a la cabanya d’un bandit.
El diumenge 17 d’abril, a les 18 hores, i el dimarts 19 d’abril, a les 18 hores, La Filmoteca projecta ‘Luces de la ciudad’ (1931), una combinació de comèdia i melodrama considerada per l’American Film Institute com una de les deu millors pel·lícules de la història. Protagonitzada per Chaplin i Virginia Cherrill, conta la història del vagabund Charlot, que viu mil peripècies per a aconseguir diners i ajudar una venedora de flors cega de la qual s’ha enamorat.
El dimarts 19 d’abril, a les 20 hores, i el dissabte 23 d’abril, a les 18 hores, La Filmoteca projecta ‘Tiempos modernos’ (1936). L’última pel·lícula protagonitzada pel personatge de Charlot és una aguda i divertida crítica a la deshumanització dels sistemes de producció en cadena en el capitalisme durant la Gran Depressió.
Un obrer metal·lúrgic és acomiadat d’una fàbrica en perdre la raó en la cadena de muntatge. Després d’eixir de l’hospital, és empresonat perquè es troba per casualitat al capdavant d’una manifestació. Ja en llibertat, torna a la lluita per la supervivència en companyia d’una jove òrfena a la qual coneix al carrer.
A més de ser una crítica social de la seua època, ‘Tiempos modernos’ és una combinació magistral de cine mut i sonor. Chaplin va utilitzar alguns efectes auditius, com ara música, cantants i veus provinents de ràdios i altaveus, així com la sonorització de l’activitat de les màquines. Al final, s’hi pot escoltar breument la veu de Chaplin.
El dimecres 20 d’abril, a les 20 hores, i el divendres 22 d’abril, a les 18 hores, La Filmoteca projecta ‘El gran dictador’ (1940), la primera pel·lícula parlada de Chaplin, que va significar en el moment de l’estrena un acte de desafiament al nazisme. Va ser rodada i estrenada un any abans que els Estats Units entraren en la Segona Guerra Mundial. En la pel·lícula, Chaplin hi interpreta els dos personatges principals: el barber i el dictador.
Un humil barber jueu que va combatre amb l’exèrcit de Tomania en la Primera Guerra Mundial torna a sa casa anys després de la fi del conflicte. Amnèsic a causa d’un accident, no recorda res de la seua vida passada i no coneix la situació política del seu país: Adenoid Hynkel, un dictador feixista i racista, ha arribat al poder i ha iniciat la persecució del poble jueu, perquè el considera responsable de la crisi que viu el país. També prepara una ofensiva militar destinada a la conquista de tot el món.
La pel·lícula es va veure com un acte de valentia, tant per atrevir-se a ridiculitzar Hitler com per la denúncia que feia de la persecució que estaven patint els jueus pel règim nazi. A pesar de ser considerada una obra mestra i possiblement la millor pel·lícula de Chaplin, ‘El gran dictador’ va ser nominada en cinc categories dels Oscars, però no va obtindre cap guardó. Va estar prohibida a Espanya fins a 1976, quan Franco ja havia mort.
El dijous 21 d’abril, a les 20 hores, i el dijous 28 d’abril, a les 18 hores, La Filmoteca projecta ‘Monsieur Verdoux’ (1947), una comèdia negra amb elements de suspens en què Chaplin interpreta un bígam assassí de dones inspirat en l’assassí en sèrie Henri Désiré Landru: Henri Verdoux és un respectable home casat, pare d’un fill, que porta una doble vida. Sota una altra identitat, es dedica a casar-se amb viudes riques a les quals assassina per a quedar-se amb la seua fortuna.
Amb ‘Monsieur Verdoux’, que va tindre més èxit i millors crítiques a Europa que als Estats Units, Chaplin va soterrar definitivament Charlot per a interpretar un personatge fosc i sinistre, tornar a criticar el sistema capitalista i establir un paral·lelisme entre els crims del protagonista i les matances de les grans potències durant els períodes de guerra.
El cicle sobre Charles Chaplin prosseguirà al maig amb la projecció de ‘Candilejas’ (1952), ‘Un rey en Nueva York’ (1957) i ‘La condesa de Hong Kong’ (1967), l’última pel·lícula que va fer i l’única que va rodar en color.
Projeccions d»El circo’ en ‘Menuda Filmo’
Les dues projeccions d»El circo’ amb què s’inicia aquesta retrospectiva s’emmarquen dins del cicle mensual infantil ‘Menuda Filmo’. L’entrada a les projeccions de ‘Menuda Filmo’ és gratuïta per a menors de 14 anys. Cada persona podrà traure un màxim de sis entrades. Les entrades es poden adquirir de manera anticipada en
[ad_2]