9.7 C
Valencia
domingo, 22 diciembre 2024

Las últimas noticias de la Comunitat Valenciana, con la actualidad de Valencia, Alicante y Castellón

Más

    Cultura participa en la 6a edició del festival de cinema documental DocsValència

    Otras noticias

    [ad_1]

    Cultura participa en la 6a edició del festival de cinema documental Doc...

    – El festival DocsValència, Espai de No Ficció se celebra del 6 al 14 de maig als cinemes Lys, La Filmoteca i altres espais culturals de València
    La Filmoteca de València ret homenatge al director de cinema experimental Jonas Mekas en el centenari del seu naixement

    El director general de l’Institut Valencià de Cultura, Abel Guarinos, ha participat en la presentació de la 6a edició del festival internacional de cinema documental de València DocsValència, Espai de No Ficció, que se celebra del 6 al 14 de maig als cinemes Lys de València, com a seu principal, però amb projeccions també a La Filmoteca de València, el Col·legi Major Rector Peset, Octubre Centre de Cultura Contemporània i el monestir de Sant Miquel dels Reis.

    El director general de l’IVC, Abel Guarinos, ha volgut començar la seua intervenció amb una cita de Joan Fuster, estreta de l’article ‘En la mort de Charles Chaplin’, publicat el 28 de setembre de 1977: «El cinema és, per suposat, molt més que un ‘espectacle'», visibilitzant la força de l’audiovisual per tal de contar la història, per tal de col·laborar en la nostra formació i educació, i per tal de reflexionar sobre el present. Això també és DOCS València».

    Guarinos també ha assenyalat que «DocsValència s’ha consolidat com un referent del cinema documental al nostre país, un gènere que resulta fonamental per a denunciar i conscienciar a la ciutadania sobre les tragèdies humanitàries i els horrors de les guerres com els que estan patint milions de persones en aquestes últimes setmanes».

    Abel Guarinos també ha destacat que «a més de reflexionar sobre la dramàtica realitat política i social del nostre temps i de centrar la seua mirada en tota mena de fenòmens artístics i culturals, DocsValència és un mirall que reflecteix la història, la cultura i la societat valenciana, així com un important element dinamitzador de l’audiovisual valencià i del sector del documental».

    En la presentació de DocsValència també han participat el director general del festival DocsValència, Pau Montagud; el director executiu del festival, Nacho Navarro; el dissenyador Kike Correcher, autor del cartell d’enguany; la productora valenciana Alejandra Mora i el director cubà Rolando Díaz, com a representants del documental ‘Una elefanta sobre la tela de una araña’, que és el llargmetratge valencià amb el qual s’inaugura aquesta edició del festival.

    DocsValència, Espai de No Ficció és un festival de cinema documental que té el patrocini de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, per mitjà de l’Institut Valencià de Cultura i la Direcció General de Cultura i Patrimoni, l’Ajuntament de València i À Punt Mèdia.

    També compta amb el suport d’IVACE Internacional, Productoras Independientes Audiovisuales Federadas (PIAF), el consolat de la República de Lituània a València, el Col·legi Major Rector Peset, Fundació SGAE i Jameson, a més de la col·laboració del Festival Internacional de Cinema Documental DocsMX.

    El festival presenta un cartell per a la sisena edició que, sota la paraula REAL en majúscules, reflexiona sobre «la subjectivitat i la distorsió cinematogràfica o com la mirada de l’autor és capaç de transformar la realitat», segons ha indicat el responsable del disseny i director creatiu de Filmac, Kike Correcher.

    Jonas Mekas a La Filmoteca de València

    En el centenari del naixement del cineasta lituà Jonas Mekas (1922-2019), La Filmoteca de València i DocsValència reten homenatge a aquesta figura fonamental del cinema d’avantguarda, creador de pel·lícules que revelen la poesia que hi ha darrere de cada element aparentment insignificant de la vida quotidiana.

    El dissabte 7 de maig, a les 20 hores, La Filmoteca projecta ‘Back from New York’ (2021), de la cineasta lituana Ramune Rakauskaite. El documental serà presentat al públic de la sala Berlanga pel seu productor, Arunas Matelis. ‘Back from New York’ es podrà tornar a veure el dimecres 11 de maig a les 20 hores.

    El documental està centrat en la vida de dos artistes, que troben obstacles per a treballar durant l’era soviètica i fugen a Nova York. Allí es troben amb el seu guru, Jonas Mekas, que els obri el camí per a entrar en el cercle bohemi del cinema d’avantguarda i els ajuda a descobrir la llibertat creativa. Vint anys després, els protagonistes de la pel·lícula tornen a la seua terra natal a Europa de l’Est. El clam de la metròpolis és reemplaçat pels sons relaxants i el ritme lent de la natura. L’esperit de Mekas i Nova York continuen rondant els artistes.

    El dimarts 10 de maig, a les 20.15 hores, i el dijous 12 de maig, a les 20.30 hores, La Filmoteca projecta ‘Reminiscencias de un viaje a Lituania’ (1972), una de les obres més importants en la filmografia de Jonas Mekas. El documental està basat en els records dels germans Jonas i Adolfas Mekas: la seua arribada als Estats Units en 1950 i el viatge de tornada a casa, a Lituània, vint-i-cinc anys després, on es retroben amb la seua família i els valors senzills del vell món.

    L’homenatge de DocsValència a Jonas Mekas es completa amb una mostra fotogràfica, que es podrà veure a l’Espai d’Art Fotogràfic del 7 de maig al 2 de juny. L’exposició reuneix imatges de Hollis Melton, actriu i viuda del cineasta lituà, que capten els moments de la vida de Jonas Mekas amb la seua família, amb amics i en plena efervescència artística.

    Amb el títol ‘Frozen Light of Jonas Mekas’, l’exposició està promoguda pel consolat de la República de Lituània a València per a la celebració del centenari de Jonas Mekas, mort en 2019 als 96 anys.

    ‘Una elefanta sobre la tela de una araña’

    La pel·lícula inaugural d’aquesta edició del festival és la producció valenciana ‘Una elefanta sobre la tela de una araña’ (2022), dirigida pel cineasta cubà Rolando Díaz, produïda per la valenciana Alejandra Mora per a Quatre Films i amb ajudes a la producció de l’IVC. Amb aquesta projecció d’inauguració, el documental inicia la seua exhibició en sales comercials.

    ‘Una elefanta sobre la tela de una araña’ conta la història d’un transsumpte del mateix Díaz, un director de cinema que depassa els 70 anys i sap que la mort s’acosta. Mentre posa en peus el seu últim projecte, es creuen en el seu camí una anciana quixotesca de 109 anys i tres joves artistes: una actriu, una artista plàstica i una música.

    Dins de les projeccions especials fora de competició, DocsValència projecta al monestir de Sant Miquel dels Reis ‘Carceller. El hombre que murió dos veces’ (2021), de Ricardo Macián, Premi Berlanga al millor documental i una producció amb ajudes de l’IVC.

    El documental descobreix la història de Vicente Miguel Carceller, un editor compromés amb la llibertat, que amb el setmanari ‘La Traca’ va connectar amb el poble i va mantindre un pols amb el poder des de 1909 fins a 1939, i va arribar a tindre un tiratge de mig milió d’exemplars setmanals. Resulta especial aquesta projecció, ja que el monestir de Sant Miquel dels Reis va ser on l’editor va estar empresonat abans de ser afusellat.

    També dins de les sessions especials fora de competició està programada ‘No s’apaguen les estreles’ (2021), de Xavi Sarrià i David Segarra. Es tracta d’un viatge de nord a sud, de la costa a l’interior del territori valencià, per a descobrir pobles, cultures i realitats que molta gent desconeix. Deu històries que s’entrellacen per a dialogar amb joves i majors que viuen sense oblidar les seues arrels.

    També fora de competició es projectarà al Col·legi Major Rector Peset el documental ‘Going Circular’ (2021), de Nigel Walk i Richard Dale, sobre els secrets del concepte anomenat circularitat, un sistema econòmic que elimina el desaprofitament i estalvia els recursos del planeta.

    Enguany, la pel·lícula de clausura és ‘Out of the Blue’ (2020), dirigida per Davina Beyloos Montaz-Rosset i Sébastien Montaz-Rosset, que conta la història de Maja i Sebastián, dos acròbates que s’embarquen en un insòlit projecte a les muntanyes d’Oberland, a Suïssa.

    Tres seccions competitives

    DocsValència té tres seccions competitives: ‘Mirades’, dedicada al documental valencià; ‘Global Docs’, dedicada al panorama internacional, i ‘Panorama’, dedicada al documental nacional.

    En la secció ‘Mirades’ participen set produccions: ‘¡Gol en el Cabanyal!’ (2021), de David Coronado Verdeguer; ‘Fusilados’ (2021), de Manuel Rossell i Lucas Moro; ‘Intramur. El procés de creació de La Mort i La Donzella’ (2022), de Pepe Andreu i Rafa Molés; ‘La ciutat activa’ (2021), de Sergio Sanus i Verónica Orrico; ‘Mundos invisibles’ (2022), d’Orlando Bosch; ‘Persona [no] humana’ (2022), dels alacantins Álex Cuéllar i Rafa G. Sánchez; i ‘Posidònia’ (2021), d’Adán Aliaga, que fou nominat al millor documental als Premis Goya.

    En la secció internacional ‘Global Docs’ es projecten cinc pel·lícules: la nord-americana ‘Ascencion’ (2021), de Jessica Kingdon; la francesa ‘Patti Smith. Electric Poet’ (2021), d’Anne Cutaïa i Sophie Peyrard; la nord-americana ‘Not Going Quietly’ (2021), de Nicholas Bruckman; la mexicana ‘Cartas a distancia’ (2021), de Juan Carlos Rulfo, i ‘Zinder’ (2021), dirigida per la cineasta de Níger Aïcha Macky.

    En la secció ‘Panorama’ es projecten cinc produccions: ‘El Káiser de la Atlántida’ (2021), de Sebastián Alfie; ‘Erasmus in Gaza’ (2022), dels italians Chiara Avesani i Matteo Delbò; ‘La vida més llarga’ (2021), de l’alacantí David Valero; ‘Las cartas perdidas. La cárcel y el exilio de las mujeres republicanas’ (2021), de la valenciana Amparo Climent; i ‘Tolyatti Adrift’ (2022), de la catalana Laura Sisteró.

    De les produccions valencianes que participen en les diverses seccions del festival, quatre tenen ajudes a la producció de l’IVC: ‘Posidònia’, ‘La ciutat activa’, ‘Una elefanta sobre la tela de una araña’ i ‘Carceller. El hombre que murió dos veces’. El documental ‘Intramur. El procés de creació de La Mort i La Donzella’ és un encàrrec especial de l’Institut Valencià de Cultura.

    El festival ofereix un total de 44 projeccions i 24 pel·lícules, quasi totes, estrenes a València. DocsValència presenta l’edició amb més representació valenciana en totes les seccions.

    DocsLab-À punt, indústria i internacionalització

    Amb el patrocini d’À Punt, DocsLab-À Punt és un espai de formació, indústria i internacionalització, de perfeccionament i de trobada, l’objectiu del qual és vincular cada vegada més especialistes nacionals i internacionals amb els cineastes valencians.

    En 2022, novament deu projectes han sigut seleccionats per a participar en la sisena edició de DocsLab-À Punt, la qual busca generar dinàmiques de participació col·lectiva en què tutors, especialistes i participants dialoguen i conversen al voltant dels processos creatius dels futurs documentals.

    Dels 31 projectes que s’han presentat a la convocatòria, els deu que s’han seleccionat són: ‘Al-Buhayra’, de Lucas Moro i Manuel Rosell; ‘El último regreso’, de Carles Candela i Miguel Llorens; ‘El silenci d’un pati’, de Mari Carmen Blanco; ‘En busca de (la) Bala perdida’, de Pau Martínez; ‘Manuela Trasobares’, d’Andrea Segarra Bueno; ‘Marina, unplugged’, d’Alfonso Amador; ‘Meat Market’, de Susanna Barranco; ‘Mi nombre es una ópera’, d’Emma Harris i Sarai Ramírez-Payá; ‘Tekoha. El lugar donde somos lo que somos’, de Vicente Pérez Herrero, i ‘Y punto’, de Javier Tolentino,

    À Punt Mèdia, promotor de l’apartat d’indústria del festival, atorgarà un premi de precompra de drets d’antena de 5.000 euros, en col·laboració amb IVACE Internacional, al millor projecte valencià. Els diversos fòrums, mercats i festivals col·laboradors donaran altres guardons destinats a la internacionalització dels participants.

    Els tallers i les trobades de DocsLab-À Punt tindran lloc del 6 a l’11 de maig al Col·legi Major Rector Peset. Durant aquests dies, els seleccionats participaran en sessions de tallers, assessories, reunions ‘one to one’ amb especialistes nacionals i internacionals per a construir un ‘pitching’ que presentaran davant d’un jurat. Els tutors dels tallers de ‘pitching’ són el productor, director i fundador del Festival de Cinema Documental de Mèxic (DocsMX), Inti Cordera, i la fundadora de Preciosa Media, Claudia Rodríguez.

    Tres de les produccions valencianes que participen en aquesta edició del festival van sorgir al laboratori de projectes DocsLab-À Punt: ‘Posidònia’, ‘Una elefanta sobre la tela de una araña’ i ‘La ciutat activa’.

    ‘Doc Talks’ a La Filmoteca de València

    ‘Doc Talks’ és un lloc de trobada i de diàleg, un espai de reflexió i d’intercanvi, en què importants especialistes provinents de diferents llocs del món comparteixen sabers i experiències al voltant de diversos temes relacionats amb la indústria audiovisual. Es tracta, a més, d’una activitat gratuïta i oberta al públic.

    ‘Doc Talks’ se celebra a la sala Berlanga de La Filmoteca de València el dimarts 10 de maig amb dos debats. A les 10 hores, el debat ‘Dibuixant l’ecosistema documental’, en el qual participen Bruni Burres (Sundance Film Institute), Claudia Fernández (HBO Max Latam) i Gabriela Sandoval (Sanfic Industria).

    A les 12 hores, el debat ‘Noves vies de finançament’, amb la participació d’Adriana Castillo (Platino Industria), Jesús Prieto (EGEDA i Crea SGR) i María José Revaldería (Platino Crowdfunding). Els dos debats seran moderats per Inti Cordera (DocsMX).

    Més informació sobre el festival: consultar ací

    [ad_2]

    ¿Quieres hacernos llegar alguna información?

    Si quieres poner en nuestro conocimiento algún asunto que creas que debería ser de conocimiento público o aparecer en una noticia, puedes enviarnos un email a: redaccion@eldiariovalenciano.com

    Más noticias

    DEJA UNA RESPUESTA

    Por favor ingrese su comentario!
    Por favor ingrese su nombre aquí

    Los comentarios son moderados para evitar un debate irrespetuoso o que se caiga en los insultos y las descalificaciones hacia el resto de la comunidad. Por lo tanto, al enviar tu comentario deberás esperar un rato hasta que sea revisado y se publique. Gracias por tu comprensión.

    Últimos artículos