[ad_1]
– La projecció s’emmarca dins del cicle trimestral ‘La lletra en la imatge’, organitzat per l’IVC i la Biblioteca Pública de València
– El cicle analitza les relacions entre cinema i literatura a través de grans clàssics del cinema que són adaptacions d’obres literàries
La Filmoteca de València projecta el dimecres 26 de gener, a les 20 hores, el llargmetratge britànic ‘Suspense’ (‘The Innocents’, 1961) de Jack Clayton, dins del cicle trimestral ‘La lletra en la imatge’, organitzat per l’Institut Valencià de Cultura en col·laboració amb la Biblioteca Pública de València.
‘Suspense’ serà presentada al públic pel cap de programació de la Filmoteca, José Antonio Hurtado, que abordarà les relacions entre aquest clàssic del cinema de fantasmes i ‘Un altre pas de rosca’ (1898), la novel·la breu de Henry James en què s’inspira. La pel·lícula podrà tornar a veure’s el diumenge 30 de gener, a les 18 hores.
Protagonitzada per Deborah Kerr, ‘Suspense’ narra la història d’una pudorosa cuidadora infantil victoriana que és contractada per a fer-se càrrec de l’educació de dos germans orfes en una gran mansió. El comportament dels xiquets, aparentment angelical, esdevé amb el temps sinistre. La cuidadora infantil comença a creure que els xiquets estan posseïts pels esperits lascius del jardiner i l’anterior institutriu, que mantenien una relació abans de morir.
Deborah Kerr va afirmar en una ocasió que el personatge de la cuidadora infantil Miss Giddens era el seu favorit entre tots els papers que va interpretar al llarg de la seua carrera.
‘Un altre pas de rosca’ de Henry James és una de les més celebres novel·les de fantasmes de la literatura universal. Es tracta del relat en primera persona d’una institutriu que es convenç a poc a poc que els xiquets als quals cuida estan posseïts per esperits malignes.
Encara que Clayton va optar per no incloure la narració en off de la cuidadora infantil, la subjectivitat del personatge interpretat per Deborah Kerr impregna tota la posada en escena d’una pel·lícula que aconsegueix conservar tota l’ambigüitat del relat de James. Els enquadraments panoràmics, la il·luminació, el joc amb la profunditat de camp o l’atenció al treball de so construeixen una atmosfera claustrofòbica i corrompuda, sens dubte el punt fort de la pel·lícula.
Considerada per la crítica com una de les grans obres mestres del gènere de terror, ‘Suspense’ va comptar entre els seus guionistes amb Truman Capote. La pel·lícula ha sigut molt influent en la història del cinema, des de ‘Los otros’ (2001) d’Alejandro Amenábar i ‘El orfanato’ (2007) de Juan Antonio Bayona, fins a les produccions de terror japonés contemporani protagonitzades per fantasmes femenins.
La lletra en la imatge
‘La lletra en la imatge’ és un projecte de col·laboració de la Filmoteca de València amb la Biblioteca Pública de València que es desenvolupa des de 2011. Amb una periodicitat trimestral, la Filmoteca programa l’adaptació cinematogràfica d’una obra literària analitzada en els tallers de lectura oberts al públic organitzats per l’Associació d’Amics de la Biblioteca.
José Antonio Hurtado, cap de Programació de la Filmoteca, presenta la projecció a la Sala Berlanga de la Filmoteca i imparteix posteriorment una conferència sobre les relacions entre l’obra literària i la pel·lícula a la seu de la Biblioteca. La seua conferència sobre les relacions entre ‘Un altre pas de rosca’ i ‘Suspense’ se celebrarà el dilluns 14 de febrer, a les 18 hores, a la Biblioteca Pública de València.
[ad_2]