[ad_1]
– Els Open Studios són trobades entre residents, públic i professionals de la cultura que mostren el treball realitzat durant mesos a Las Cigarreras
– En 2021, María Sainz, Lucía Morate, Juan Zamora i Estíbaliz Sábada han desenvolupat les produccions artístiques de Cultura Resident
El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV) posarà fi aquesta vesprada a les residències de producció artística de Cultura Resident 2021. Els Open Studios mostraran el treball realitzat per quatre artistes des de setembre al Centre Cultural Las Cigarreras d’Alacant, en un període en què les residències han comptat amb recursos i suport per part del Consorci juntament amb la Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana, impulsors d’aquest programa autonòmic.
«Invitem tots els alacantins i alacantines i el sector cultural a gaudir de les quatre produccions artístiques d’aquesta edició de Cultura Resident. Des de fa quatre anys, aquesta convocatòria té com a objectiu donar forma a propostes inèdites o en via d’investigació i impulsar l’experimentació i innovació en la creació artística contemporània i hui tornarem a gaudir-ho en primera persona amb els Open Studios a Las Cigarreras», ha destacat José Luis Pérez Pont, director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana.
L’obertura serà aquesta vesprada a les 17.30 hores al hall. A les 18.00 hores es podrà visitar, a la Caixa Negra, ‘Pájaros de sol’, de María Sainz, amb la sessió de ‘BookJockey’ de Pablo Casino i Carlos Aguilera. A les 18.40 hores, els assistents gaudiran de ‘Muntanya desdibuixada’, de Lucía Morate, a la Caixa 2 i, a les 19.20 hores, es passarà al Box S1 per a visitar la instal·lació ‘Espacios para subvertir’, d’Estíbaliz Sádaba. Finalment, a les 20.00 hores tancaran els Open Studios el concert en directe a càrrec d’Ayna ‘La Silbaora’, situat a la Caixa Negra, així com la instal·lació ‘Ophistoma novolumi’, de Juan Zamora, al Box S.2.
Quatre artistes residents a Las Cigarreras
Aquests són els quatre projectes seleccionats en l’actual edició de Cultura Resident, el primer programa de residències artístiques de la Comunitat Valenciana. Va ser impulsat pel Consorci de Museus juntament amb la Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana en 2017 i té com a objectiu impulsar la creació contemporània i enfortir el teixit cultural valencià i, per aquest motiu, facilita temps, espais, acompanyament i recursos econòmics per al desenvolupament del seu treball.
Així, al Centre Cultural Las Cigarreras s’han desenvolupat les residències de producció artística; al Menador Espai Cultural de Castelló, les d’investigació, que ahir van celebrar també els seus Open Studios; i al Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC) de València es continuen desenvolupant, fins a març, les residències de mediació cultural.
D’aquesta manera, aquesta vesprada quatre artistes posen fi a la seua residència. La primera d’elles és Estíbaliz Sábada Murgía, amb càpsules audiovisuals experimentals sobre la dificultat històrica de la relació de les dones amb l’espai públic. Artista i doctora en Art i Investigació, li agrada crear un espai de diàleg, trobada, reflexió i debat que permeta analitzar el context en què vivim amb propostes artístiques que introdueixen la perspectiva de gènere.
Lucía Morate, per la seua banda, presentarà al públic ‘Muntanya desdibuixada’, un estudi basat en la trobada de dos binomis que sorgeixen en representar visualment i corporalment la serra del Molinet d’Alacant, manipulada per l’ésser humà. Morate és artista visual, docent i dinamitzadora cultural i el seu treball ha sigut exposat i premiat en el Patio Herreriano, Centre Portugués de Fotografia, Artendencias, Centre d’Art Tomás y Valiente de Fuenlabrada i el Festival Internacional de Fotografia Emergent Patata de Granada, entre altres.
A Morate i Sábada s’uneix Juan Zamora, que amb ‘Ophiostoma novoulmi’ acosta al públic la malaltia fúngica per la qual estan desapareixent poblacions d’om a través de l’art. L’obra de l’artista és una exploració poètica de la naturalesa a través d’una pràctica transdisciplinar basada en el dibuix, l’animació, el vídeo, la fotografia, la instal·lació, la ‘performance’ i la música.
Finalment, María Sainz, en la trobada, farà reflexionar sobre la relació entre el turisme i la migració actuals a través de la seua obra ‘Pájaros de sol’. Interessada a utilitzar la imatge com a motor de canvi, Sainz ha desenvolupat projectes de fotografia en entorns educatius i amb col·lectius en risc d’exclusió social en col·laboració amb diverses entitats i actualment compagina el seu treball com a fotògrafa ‘freelance’, docent i gestora cultural, amb la realitzacio? de projectes personals.
[ad_2]