14.1 C
Valencia
lunes, 23 diciembre 2024

Las últimas noticias de la Comunitat Valenciana, con la actualidad de Valencia, Alicante y Castellón

Más

    Cultura prossegueix en la Filmoteca de València amb el cicle integral sobre Luis Buñuel

    Otras noticias

    [ad_1]

    Cultura prossegueix en la Filmoteca de València amb el cicle integral s...

    – La Filmoteca de l’IVC projecta al setembre quatre pel·lícules rodades pel cineasta aragonés a primeries de la dècada dels seixanta
    – Entre elles figura el clàssic ‘Viridiana’ (1961), guardonada amb la Palma d’Or de Cannes i prohibida per la censura franquista

    La Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, a través de l’Institut Valencià de Cultura, prossegueix en la Filmoteca de València amb el cicle integral sobre Luis Buñuel, que podrà veure’s fins a la fi de l’any. Aquesta completa retrospectiva està organitzada en col·laboració amb Donostia Kultura, la Filmoteca Basca, el Festival de Sant Sebastià, Tabakalera i l’Elías Querejeta Zine Eskola.

    Durant el mes de setembre, la Filmoteca de València projecta quatre produccions rodades pel cineasta aragonés a primeries dels seixanta: ‘Viridiana’ (1961), ‘El ángel exterminador’ (1962), ‘La jove’ (1960) i ‘Diari d’una cambrera’ (1964). Aquestes dues últimes es projecten en versió original en anglés i francés respectivament, amb subtítols en valencià.

    El cicle torna a la Sala Berlanga de la Filmoteca el dissabte 18 de setembre, a les 18 hores, amb la projecció de ‘Viridiana’, la primera pel·lícula espanyola de Buñuel després d’exiliar-se a Mèxic i França. Guanyadora de la Palma d’Or del Festival de Cannes, va ser prohibida després pel règim franquista després de les protestes del Vaticà, que va denunciar «la impietat i la blasfèmia de l’obra». No es va estrenar a Espanya fins a 1977, dos anys després de la defunció de Franco.

    Adaptació lliure de la novel·la ‘Halma’ de Benito Pérez Galdós, ‘Viridiana’ es va concebre inicialment com una continuació de ‘Nazarín’ (1958), una altra adaptació de Buñuel d’una novel·la de Galdós. La pel·lícula conta la història del senyor Jaime, vell gentilhome espanyol, que viu retirat en una hisenda abandonada des de la mort de la seua esposa. Allí rep la visita de la seua neboda Viridiana, novícia en un convent, que s’assembla extraordinàriament a la seua muller.

    Protagonitzada per la mexicana Silvia Pinal, Fernando Rey i Francisco Rabal, la pel·lícula compta amb la participació de l’actriu valenciana Lola Gaos. També destaca la presència en la producció de Ricardo Muñoz Suay, fundador de la Filmoteca de València i responsable de la tornada de Buñuel a Espanya, ja que en aquell moment el cineasta valencià dirigia la productora UNINCI.

    ‘Viridiana’ va ser triada millor pel·lícula espanyola de tots els temps en una enquesta realitzada en 2016 per la revista ‘Caimán Cuadernos de Cine’ en què van participar 350 especialistes. Seixanta anys després de l’estrena, el clàssic de Buñuel podrà tornar a veure’s en la Filmoteca el diumenge 19 de setembre, a les 20 hores.

    Un any abans del seu viatge a Espanya, Buñuel havia dirigit ‘La jove’ (‘The Young One’) als Estats Units. A pesar de tractar-se d’una coproducció amb Mèxic, el film es va rodar en anglés amb actors nord-americans com a principals protagonistes: Zachary Scott, Bernie Hamilton i Kay Meersman. La pel·lícula té molts punts en comú amb ‘Robinson Crusoe’ (1954), l’anterior aventura nord-americana del cineasta aragonés.

    En una illa del sud dels Estats Units viuen l’ancià Pee Wee, la seua neta Evvie de catorze anys i Miller, el guardabosc. L’arribada de Traver, un innocent músic negre que fuig d’un linxament per una falsa acusació de violació, posa en perill el pla del violent i pervers Miller per a seduir a l’adolescent.

    ‘La jove’ es projecta en versió original en anglés amb subtítols en valencià el dimecres 22, a les 18 hores, i el dissabte 25 de setembre, a les 20.30 hores.

    Després dels problemes amb la censura franquista i la prohibició de ‘Viridiana’ a Espanya, Buñuel va retornar a Mèxic per a rodar ‘El ángel exterminador’, una de les seues pel·lícules més personals en què torna a treballar amb l’actriu Silvia Pinal i amb el seu espòs, el productor Gustavo Alatriste.

    Com assenyala la historiadora Amparo Martínez Herranz, «es tracta d’un dels pocs arguments originals de Buñuel, alimentat per històries o idees contingudes en la Bíblia, alguns ‘Episodios nacionales’ de Pérez Galdós, ‘El rai de la Medusa’ de Géricault, l’obra de Lovecraft i el cine de terror gòtic».

    Considerada com una de les obres de Buñuel més subversives i pròximes al surrealisme, ‘El ángel exterminador’ és un drama opressiu i claustrofòbic obert a moltes lectures, però també una crítica als valors de la burgesia.

    Després d’assistir a l’òpera, el matrimoni Nobile ofereix als seus amics un sopar a la seua luxosa mansió. Quan acaba l’àgape, els invitats descobreixen que, per raons inexplicables, no poden eixir del lloc, cosa que posarà a prova les seues maneres burgeses.

    ‘El ángel exterminador’ es projecta el divendres 24 de setembre, a les 18 hores, i el diumenge 26, a les 20 hores.

    En el seu retorn a França, Buñuel dirigeix ‘Diari d’una cambrera’ (‘Le journal d’une femme de chambre’), adaptació de la novel·la homònima de Gustave Mirbeau en el guió de la qual va participar el jove Jean-Claude Carrière, figura essencial en l’última etapa de la filmografia buñueliana.

    Protagonitzada per Jeanne Moreau, Michel Piccoli, Georges Géret i Françoise Lugagne, la pel·lícula està ambientada en els anys trenta: Célestine, una jove parisenca, entra a treballar com a donzella a casa d’una família aristocràtica de províncies. La seua presència alterarà la vida dels excèntrics residents de la mansió.

    ‘Diari d’una cambrera’ es projecta en versió original en francés amb subtítols en valencià el dimecres 29 de setembre, a les 18 hores, i el dissabte 2 d’octubre, a les 20 hores.

    [ad_2]

    ¿Quieres hacernos llegar alguna información?

    Si quieres poner en nuestro conocimiento algún asunto que creas que debería ser de conocimiento público o aparecer en una noticia, puedes enviarnos un email a: redaccion@eldiariovalenciano.com

    Más noticias

    DEJA UNA RESPUESTA

    Por favor ingrese su comentario!
    Por favor ingrese su nombre aquí

    Los comentarios son moderados para evitar un debate irrespetuoso o que se caiga en los insultos y las descalificaciones hacia el resto de la comunidad. Por lo tanto, al enviar tu comentario deberás esperar un rato hasta que sea revisado y se publique. Gracias por tu comprensión.

    Últimos artículos