9 C
Valencia
miércoles, 27 noviembre 2024

Las últimas noticias de la Comunitat Valenciana, con la actualidad de Valencia, Alicante y Castellón

Más

    L’IVCR+i restaura les 53 monedes d’or dels segles IV i V trobades al Portixol de Xàbia

    Les monedes han sigut sotmeses a un procés de neteja amb àcids i a anàlisis metal·logràfiques per a determinar les característiques del metall i el grau de puresa

    Otras noticias

    L’Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació (IVCR+i) ha restaurat les 53 monedes d’or dels segles IV i V que van ser trobades, de manera fortuïta, a les costes de Xàbia l’agost de 2021 per uns submarinistes. 

    La troballa va ser notificada a la Direcció General de Patrimoni Cultural i després de verificar-ne la importància es van planificar excavacions subaquàtiques en el jaciment, en col·laboració amb els arqueòlegs de la Universitat d’Alacant i els GEAS de la Guàrdia Civil i l’Ajuntament de Xàbia.

    La intervenció arqueològica va proporcionar noves monedes que, junt amb les trobades en el moment del descobriment, es van depositar en l’IVCR+i per a restaurar-les.

    Segons l’estudi numismàtic preliminar es tracta d’un conjunt de monedes d’or (‘solidus’) de final del segle IV i principi del V dels emperadors Arcadi, Valentinià, Teodosi i Honori.

    Les monedes presentaven com a principal problema adherències d’origen biològic produïdes per la incrustació de pòlips marins. Les anàlisis per microscòpia electrònica han demostrat que es tractava de calci, ferro i altres elements químics minoritaris. 

    Després de documentar l’estat de conservació mitjançant microfotografia i les anàlisis fisicoquímiques dels elements adherits, es va procedir a la neteja amb banys per ultrasons amb una baixa proporció d’EDTA (àcid utilitzat en la neteja i restauració de metalls). Després, es van sotmetre a un procés de secatge en condicions de temperatura controlada i es va acabar la neteja d’adherències per mitjans mecànics. 

    Posteriorment, s’ha realitzat l’anàlisi metal·logràfica de l’or per fluorescència de raigs X per a determinar les característiques del metall i el grau de puresa, i obtindre informació sobre les seques de procedència i el procés d’encunyació.

    Una vegada finalitzats els treballs d’anàlisi i restauració, les monedes tornaran a Xàbia i passaran a ser exposades en el Museu Arqueològic i Etnogràfic Soler Blasco. 

    ¿Quieres hacernos llegar alguna información?

    Si quieres poner en nuestro conocimiento algún asunto que creas que debería ser de conocimiento público o aparecer en una noticia, puedes enviarnos un email a: redaccion@eldiariovalenciano.com

    Más noticias

    DEJA UNA RESPUESTA

    Por favor ingrese su comentario!
    Por favor ingrese su nombre aquí

    Los comentarios son moderados para evitar un debate irrespetuoso o que se caiga en los insultos y las descalificaciones hacia el resto de la comunidad. Por lo tanto, al enviar tu comentario deberás esperar un rato hasta que sea revisado y se publique. Gracias por tu comprensión.

    Últimos artículos